Se en helt ny typ av samhälle väckas till liv

Om Solbacka

En historisk plats i hjärtat av Sörmland

Solbacka
- detta är bara början

Vad kan Solbacka vara? Vi har en del idéer. Vi hoppas att vi kan göra Solbacka till en plats som gör en liten del av världen både roligare och mer spännande.

Vill du veta mer om Solbackas historia och vår syn på platsen?

Solbacka tar steget in i framtiden

Visst har Solbacka en spännande historia. Men nu vill vi i stället prata om framtiden, om att Solbacka är en plats både för att bo och arbeta – som anställd, som egenföretagare eller för att distansjobba – och för att besöka.

Vi hoppas att Solbacka ska formas av gemensamma krafter och stort engagemang, där de möjligheter som finns här kan tas tillvara. Där vi tillsammans delar på flera kollektiva resurser, naturområden, parkområden och ett gemensamt hjärta att mötas på. Med pendelavstånd till flera större tätorter och med stora rekreationsmöjligheter precis runt knuten lockas vi av tanken på att skapa ett litet bysamhälle, en plats där du kan bo permanent, veckopendla eller bo bara några nätter ibland på hotellet.

Tillsammans kan vi forma en plats där en stor del av vardagens bekvämlighet finns inom räckhåll samtidigt som landsbygden erbjuder rekreation och stora ytor för den som har spring i benen. Vi arbetar etappvis och tar en liten bit i taget. Att ge en plats nytt liv och att skapa en miljö där människor vill bo och arbeta tar tid. Men det är också väldigt roligt.

Bild till höger – Så här såg Solbacka ut innan vi varsamt påbörjade renoveringen. Både de vackra omgivningarna och byggnaderna finns kvar men vi har tillfört nya funktioner för ett modernt och bekvämt liv.

Dåtid

Historien är en startpunkt för oss – också här på Solbacka. Med platsen som utgångspunkt har vi fått ta del av en spännande berättelse med allt man önska av entreprenörer, framtidsidéer, storhet och fall. På ett djupare plan rymmer historien om Solbacka en berättelse om visioner och tankar kring naturen och vad den gör med människan. Men vi tar det från början.

Dåtid

Framtid

Nu formas Solbackas framtid i många etapper som sedan smälts ihop längs platsens långa tidslinje. Allt för att Solbacka ska stå kvar i många hundra år till. Vi finns här för att tillsammans skapa framtidstro och inför en ny etapp drömmer vi och arbetar sedan dynamiskt och utvärderingen av varje etapp ligger till grund för vad som kommer härnäst. Vad tycker du ska hända i nästa etapp?

 • UR HISTORIENS DIMMOR

 • 1383 Jättna, där Solbacka ligger, omnämns första gången i skrift.

 
 • ÖPPNAS MOT VÄRLDEN

 • 1857 Västra stambanan, järnvägen mellan stockholm och Göteborg, börjar byggas. Den nya infrastrukturen skapar stationssamhällen som Stjärnhov och Gnesta och lockar köpstarka borgare att leta gårdar i nya delar av Sörmland.

 
 • ENTREPRENÖRENS DRÖM

 • 1896 Tidningsentreprenören Anders Jeurling köper det vackert belägna Jättna Säteri med drömmen om att dra sig tillbaka från sitt hektiska liv i storstaden- på helgerna.

 
 • GRUNDANDET

 • 1901 Inspirerad av en lärarvän grundar Jeurling en egen skola på Jättnas ägor AB Lantläroverk för gossar, platsen på de soliga ängarna mellan Kyrksjön och Misteln blir inspirationen till namnet: Solbacka. starten var blygsam: första årskullen bestod av 10elever.

 
 • STORHETSTIDEN

 • 1926 Tillträder läraren Folke Goding som Rektor på Solbacka. Det blir startskottet för en intensiv tillväxtperiod och han köper sedermera upp allt ägande av skolan. 1953 överförs allt ägande till en stiftelse.

 
 • ZENIT

 • 1963 Skolan når sitt högsta elevantal med 396elever.

 
 • FRÅN SKOLA TILL...

 • 1973 Solbacka Läroverk läggs ned. Stiftelsen med anläggningen och tillgångar skänks till Landstinget i Sörmland att bedriva kursverksamhet

 
 • OSÄKERHET

 • 2008 Sörmlands Landsting säljer Solbacka. Olika planer och ägare för området behandlas och här bedrivs bland annat flyktingmottagning

 
 • SOLBACKA BLIR ETT SISYFOSPROJEKT

 • 2021 Sisyfosgruppen köper anläggningen. Efter långvarig eftersatt underhåll och förfall börjar en ny berättelse…

 

Solbackas framtid - samarbetspartners

Solbacka behöver en unik sammansättning av verksamheter, boende och besökande för att bli livskraftigt och långsiktigt hållbart. Den resan har startat och redan är vi en unik flora av organisationer, aktiviteter och människor som kommer att utgöra Solbackas livselixir. Vill du vara en av dom?

Här kan du bo permanent, säsong eller helg, oavsett i vilken fas av livet du är.

Här finns goda konferensmöjligheter och även rum för mer spontana möten. Eller etablera ditt företag här, i någon av de många byggnader som erbjuder de möjligheter du vill ha.

På Solbacka finns de bästa förutsättningarna för att ordna konferenser och möten, omgärdat av natur och golfbana, likaväl som en helg i lugn och ro, med både en löprunda och en sväng i baren.

Läget

Flera förbindelser
Längtar du till ett mindre samhälle utan stress? Längtar du också efter att få vardagslivet att fungera, att enkelt och snabbt kunna besöka staden och efter att resa ut i världen? På Solbacka kan du få båda delarna! Härifrån når du det mesta du behöver och vill ha på bara en timme.

Solbackas läge mitt i Sörmland öppnar nya möjligheter för dig som vill bo i ett mindre samhälle men ha nära till staden och faktiskt nästan hela världen. Solbacka ligger strax utanför Stjärnhov i Gnesta kommun – ta Mälartåget eller pendeltåget till Gnesta och därefter buss till Stjärnhov – och med rimligt pendelavstånd till bland annat Eskilstuna, Strängnäs, Södertälje, Nyköping, Katrineholm och Stockholm. Med regionaltåg från Gnesta är du i Stockholm på 36 minuter. Och du tar dig lätt till Skavsta, som har flygförbindelser med flera länder.

Natur, kultur och rekreation
Den vackra naturen runt Solbacka inbjuder till många olika aktiviteter och upplevelser: springa, cykla, vandra eller plocka svamp. På Solbackas område finns grillplatser, utsiktsplatser, två sjöar, park- och naturområden samt motionsspår och andra idrottsaktiviteter. I närheten finns också fyra naturreservat och en egen anslutning till Sörmlandsledens etapp 19. I närliggande Stjärnhov finns flera kulturupplevelser, såväl konst som musik.

Vi som tagit oss an Solbacka heter Sisyfosgruppen.

Kontakta oss

Vad vill du se på Solbacka?

Vill du bo, arbeta eller besöka? Hör av dig till oss med dina idéer.

Anmäl intresse för Solbacka

Fyll i formuläret så berättar vi mer.

Obligatoriskt