38577ED1-3047-4F37-BC6E-3FC4E084B23B

INTERNATIONAL DESIGN EXPEDITIONS / CERAMIC & FOOD ROUTE SÖRMLAND

Under sommaren inleddes första etappen av IDE TO SÖRMLAND /CERAMIC & FOOD ROUTE. Sex internationella namnkunniga experter och unga designer landade i Sörmland – en för dem helt ny miljö – för att
undersöka matkultur och hantverk. På plats improviserade de tillsammans med utvalda keramiker fram nya former, skisser och uttryck som sedan presenterades i ”Just out of the oven”. Längs vägen gjordes studiebesök i Stockholm och Sörmland.

Första etappen som gick av staplen iår, 2024, blev ett undersökande gästspel, med en mängd nedslag, workshops och en testomgång med keramisk produktion hos Anna Lindell Rosendals krukmakeri. Nästa år fördjupas matkulturen och kulminerar i en annorlunda midsommartolkning, där både keramik och glas infogas.https://www.international-design-expeditions.com är ett turnerande koncept som skapats av franska designprofessorn Mathilde Bretillot och hennes bror mathantverkare ”food designer” Marc Bretillot,
Det handlar ytterst om dagens växande behov av att återgå till ursprungliga tekniker utifrån vad jorden ger och att samlas runt bordet i tvärdisciplinära måltider och möten. Syftet är också att stimulera lokal produktion, sätta ljuset en specifik plats och framhålla dess unika värden. De tillresande formgivarna får och ger ny inspiration till det lokala hantverket och i gemenskap skapas förutsättningar för en hållbar ny ekonomi, produktion och innovation.

IDE/ CERAMIC & FOOD ROUTE är samlingsnamnet på dessa expeditioner, som tidigare genomförts på olika platser: Bourgogne, Cognac, Puglia, Warszawa, Cambodja. Nu har turen kommit till Sörmland, nästa steg blir Japan och
Portugal. De olika expeditionerna kommer att visas i en utställning i St Etienne, Frankrike under Cité de Design från september 2024. Deltagarna i denna första Sörmlandsexpedition blir Mio Hatakenaka Japan och Emmanuelle Roule , Frankrike samt experterna Mathilde Bretillot, Miska Lovegrove, Marc Bretillot och Pierangelo Caramia. De tre lokala keramikerna är Anna Lindell Rosendals krukmakeri, Ina M Andersson – Osprey Farm & S tudio, och Linda Engström, Salt Jord. I Sverige är Ewa Kumlin projektledare och Matti Klenell kreativ rådgivare. Sörmländska matexperten Maria Printz  bistår med den kulinariska delen.

Se filmen här!

Och vad är kopplingen till Solbacka? 

Utgångsplatsen i Sörmland för deltagarna är nämligen Solbacka som blir deras hem under veckorna de tillbringar i Sörmland.  Under 2024 har de gjort studiebesök och workshops görs hos exempelvis Högtorps gård, Hälleforsnäs bruk, Mellösaverken med Åsa Lockner och David Taylor, och andra sörmländska konstnärer som Madeleine Hatz.

PROJEKTET STÖDS AV: Kulturrådet tbc, Franska institutet – Institut Français Suède, Franska ambassaden, Culture Moves Europé – European Commission, Scandinavia-Japan Sasakawa Foundation, Solbacka – Sisyfos
investment AB, Grand Relations För frågor, kontakta Ewa Kumlin, ewa@ewakumlin.se, +46736636676

1597A847-D54D-46DE-AD67-068B3D24A0CA
ED7D71AA-B819-40C5-9793-745C30F7B751_1_201_a
IDE3

Kontakta oss

Vad vill du se på Solbacka?

Vill du bo, arbeta eller besöka? Hör av dig till oss med dina idéer.

Anmäl intresse för Solbacka

Fyll i formuläret så berättar vi mer.

Obligatoriskt