SLM_P2020-0564
”SLM P2020-0564 – Folke Goding vid Solbackas läroverkshus, 1938”, Sörmlands museums samlingar, hämtad 04 mars 2022
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-462496/

En fråga som jag fått mycket det senaste dryga halvåret jag haft förmån att vara inblandad i projektet. Vägen fram till Sisyfos köp av denna fantastiska plats har en del spännande vändningar och dramatik- men det i sig är inget unikt i Solbackas historia.

Det mest dramatiska förvärvet får nog stå för Folke Goding, skolans mångårige rektor och starke man. Efter att ha verkat som rektor i två år fick han 1928 erbjudandet att köpa aktiemajoriteten i skolan av grundare Anders Jeurlings änka Fru Louise Berglund.

Kort därefter besökte Goding sin skräddare i Stockholm som ’höll sig med en exklusivare kundkrets.’  Där undslapp han sig en reflektion om erbjudandet fick han ett erbjudande att låna till köpeskillingen för skolan av skräddaren som han glatt accepterade.

Men dramatiken tog inte slut där. Fru Berglund hade satt ett sista datum för affärsvillkoren och när Goding dagen innan skulle uppsöka skräddaren med revers så fann han att denne rest till Jönköping!

Det vart till att hoppa in i bilen, med chaufför, och gasa på nedåt landet för att hinna till Jönköping och tillbaka innan tidsfristen gick ut.  Strax söder om Gränna fick Goding syn på Skräddarens bil i motsatt färdriktning och lät ställa sin bil på tvärsen, på riksvägen, och fick på så vis fatt i underskriften som säkrade köpet.

Resten är, som man säger historia.

Den här berättelsen publicerades första gången Strängnäs Tidning 30 maj 1969 i en intervju med Rektor goding själv. Artikeln fångades upp av Solbacka-nestorn Lennart Jarnhammar som återgav den i Solbackapojkarnas tidning 2012. Den senare finns digitaliserad och tillgänglig via Solbackapojkarnas webbplats- sprängfylld med spännande berättelser för den vetgirige.

Vänliga hälsningar,

Hampus

Kontakta oss

Vad vill du se på Solbacka?

Vill du bo, arbeta eller besöka? Hör av dig till oss med dina idéer.

Anmäl intresse för Solbacka

Fyll i formuläret så berättar vi mer.

Obligatoriskt