Open call: Plats för skapande i hjärtat av Sörmland!

Solbacka, nyss en förfallen och övergiven internatskola, nu ett framväxande samhälle som bubblar av liv. Solbacka söker nu fler kreativa krafter såsom konstnärer, konsthantverkare, återbrukare eller andra kreatörer som är nyfikna på denna plats för skapande, utveckling och samverkan.

Solbacka ligger på en fantastisk plats, mitt emellan två sörmländska sjöar, men de vackra gamla byggnaderna och den speciella miljön har under de senaste decennierna förfallit och återupplivandet pågår nu för fullt. Många lokala och regionala krafter har redan engagerat sig för att förvandla Solbacka till ett hållbart litet samhälle – inte bara miljömässigt och ekonomiskt utan även socialt. Här är kultur och kreativa näringar vitala beståndsdelar.

På Solbacka finns natur, arkitektur, utomhusscener, byggnader för kurser, evenemang, möten och läger – och inte minst en strid ström av tillresande besökare. Hotell och restaurang står färdiga, samt ett ”vardagsrum” där människor kan samlas i ett slags co-working-space. Detta ger goda förutsättningar för att nå en bred publik och utforska nya verksamhetsidéer.

Vi vill utforska hur Solbacka kan bli en plats för olika verksamheter och konstformer, samverkan, återbruk och kreativt nytänkande. Här finns även en mängd byggnader med möjliga lokaler och ateljéer.

 

Vi söker konstnärer och konsthantverkare som är nyfikna på Solbacka. Vi tar inget betalt och betalar inget, men erbjuder en plats för eget skapande, utställningar, kursverksamhet och försäljning. Bara fantasin sätter gränser. Vi ser gärna att du i någon form öppnar upp för besökare och för andra kulturskapare, så att kulturen blir närvarande och inkluderande. Vi tänker oss i ett första steg en period mellan början av juni och slutet av september 2023, eftersom vissa byggnader ännu inte är anpassade för aktivitet under vinterhalvåret.

Skriv till oss och berätta om dig själv och ditt konstnärskap, din verksamhet, eventuella utställningar samt länkar till hemsida/portfolio. Vi skulle uppskatta om du ville beskriva vilka behov ditt skapande ställer på platsen, så vi kan matcha det mot Solbackas förutsättningar. Låt oss gärna veta något om dina planer, drömmar och visioner – och framförallt varför du lockas av att komma till Solbacka och under vilken tidsperiod. Om du har behov av att kunna övernatta eller bo på Solbacka under perioden kan vi se vad vi kan hitta för lösningar. Vid många sökande kommer vi eventuellt behöva göra ett urval för att få en så stor bredd i uttryck och erfarenhet som möjligt, men vår målsättning är att välkomna så många som möjligt till Solbacka.

Ansökan och frågor är mer än välkomna till sara@sisyfos.se, 0768-472092. Hoppas vi hörs!

Kontakta oss

Vad vill du se på Solbacka?

Vill du bo, arbeta eller besöka? Hör av dig till oss med dina idéer.

Anmäl intresse för Solbacka

Fyll i formuläret så berättar vi mer.

Obligatoriskt