IMG_6746 (1)

SOLBACKA SKA RESA SIG IGEN

På morgonen den 12 maj utbröt en brand i restaurangbyggnaden på Solbacka. Byggnaden totalförstördes med tack vare hjälteinsatser från räddningstjänsten så klarade sig Sporthallen och hallen som innehåller Solbacka Golfklubb, gym och omklädningsrum. Viktigast av allt; ingen människa har kommit till skada.

 

Byggnaden i sig innehöll komplett restaurangkök, festvåning, unika återbrukade inventarier från Solbackas historia samt vårt gemensamma vårdträd – ett olivträd på flera hundra år. Här låg också Hemma på Solbacka-butiken som hade nyss fyllt på sitt lager med fantastiska nyproducerade varor. Lokala hantverkare höll på att fylla på med sina alster. Lokala konstnärer hade dagen innan haft vernissage och även deras konstverk gick förlorade. 

 

Tajmingen för denna brand kunde ej inte vara värre – efter en tuff vinter så har Solbacka krog och rum samt Solbacka golfklubb tillsammans laddat för högsäsongen som drog igång för två veckor sedan. Bara golfpaketen har ett bokningsvärde för ca 2 miljoner och det finns 800 inbokade gästnätter via golfen som direkt blev i farozonen plus inbokade event, konferenser och kurser samt ungdomsläger fem veckor.  Bara tre dagar innan branden rankades restaurangen som nummer 1 i Sverige i Golfförbundets gästundersökning. 

 

Men Solbacka ska resa sig igen. Ur askan stiger vi tillsammans – redan på fredag, inte ens en vecka efter brandens ödeläggelse – är Solbacka krog och rum igång och serverar bokade middagsgäster och grupper frukost och middag i den gamla skolbyggnaden.

 

–  Alla bokningar ska genomföras som planerat, det är vårt gemensamma mål. Ingen ska behöva avbokas och det viktigaste sätt att visa stödet är att vi får genomföra och leverera våra upplevelser – om än i en modifierad form säger Henrik Färnqvist, Solbacka krog och rum.

Solbacka Golfklubb klarade sig som tur var utom skador och har kunnat hålla banan, shopen och rangen öppen som vanligt. Många medlemmar har kommit förbi, visat sitt stöd och hjälp till att plocka undan skräp som flugit från branden och landat på banan. 

– Våra medlemmar är fantastiska och vi har en otrolig gemenskap som gör att vi kan fortsätta som vanligt berättar John Held Barkskog, klubbchef Solbacka Golfklubb. 

 

– Vår högsta prioritet är att hjälpa Solbacka krog och rum och Solbacka golfklubb kan fortsätta ”business as usual” och att vi får fram en temporär restaurang senast till midsommar. Tacksamma är vi för kommunen för att de redan är så hjälpsamma i processen framåt.  Redan kl 10 på måndagen var kommunen på plats med ett team för lägesrapport och sätta upp en plan tillsammans med oss för en snabb process för att verksamheterna ska kunna upprätthålla sin verksamhet säger Emelie Graflund, Sisyfos

 

Vårt gemensamma mål är att vi ska ha en färdig pop-up restaurang på området till midsommar så att Solbacka krog och rum kan leverera sin goda mat, frukost, lunch och middag. Idag kan de redan servera alla bokade gäster!

 

– Det är en tuff situation men vi är fast beslutna att klara detta. Vi måste fokusera på framtiden och Solbackas levande. Därför fortsätter vi med våra satsningar på att göra ytterområdena ännu finare i år bland annat att fullfölja arbetet med att återuppliva den gamla tennisbanan med ny hardcourt-beläggning fortsätter  Emelie Graflund, Sisyfos

 

I vår har vi en del rundvisningar inbokade och många har ringt och varit oroliga, men vi står fast – om det är någon gång vi kan visa hur starka och handlingskraftiga vi är tillsammans här på Solbacka och det stöd vi har i bygden så är det nu. Allt ska genomföras tillsammans. Kom hit och visa ert stöd. 

 

Solbacka är en fantastisk plats och trots ödeläggelsen är vi förvånade hur vackert och mysigt det är ändå. Vi måste arbeta vidare med att skapa och förtydliga det livserbjudande som finns här till de som väljer att bosätta sig på deltid eller heltid här.

 

Kontakter: 

John Held Barksskog, Klubbchef Solbacka Golfklubb 070-3678076

Henrik Fänqvist, Solbacka krog och rum 076-0080371

Emelie Graflund, Sisyfos 073-0748318 

Kontakta oss

Vad vill du se på Solbacka?

Vill du bo, arbeta eller besöka? Hör av dig till oss med dina idéer.

Anmäl intresse för Solbacka

Fyll i formuläret så berättar vi mer.

Obligatoriskt