Se en helt ny typ av samhälle väckas till liv

Om Solbacka

Vad kan Solbacka vara? Vi har en del idéer. Vi hoppas att vi kan göra Solbacka till en plats som gör en liten del av världen både roligare och mer spännande. Vill du veta mer om Solbackas historia och vår syn på platsen?

Solbacka tar steget in i framtiden

Visst har Solbacka en spännande historia. Men nu vill vi i stället prata om framtiden, om att Solbacka är en plats både för att bo och arbeta – som anställd, som egenföretagare eller för att distansjobba – och för att besöka.

Vi hoppas att Solbacka ska formas av gemensamma krafter och stort engagemang, där de möjligheter som finns här kan tas tillvara. Där vi tillsammans delar på flera kollektiva resurser, naturområden, parkområden och ett gemensamt hjärta att mötas på. Med pendelavstånd till flera större tätorter och med stora rekreationsmöjligheter precis runt knuten lockas vi av tanken på att skapa ett litet bysamhälle, en plats där du kan bo permanent, veckopendla eller bo bara några nätter ibland på hotellet.

Tillsammans kan vi forma en plats där en stor del av vardagens bekvämlighet finns inom räckhåll samtidigt som landsbygden erbjuder rekreation och stora ytor för den som har spring i benen. Vi arbetar etappvis och tar en liten bit i taget. Att ge en plats nytt liv och att skapa en miljö där människor vill bo och arbeta tar tid. Men det är också väldigt roligt.

Solbackas framtid

Solbacka kommer att få en unik sammansättning av verksamheter, boende och besökande för att bli livskraftigt och långsiktigt hållbart. Den resan har startat, de första bostäderna är klara, flera verksamheter har etablerat sig och vi har en mängd besökare över året. Solbacka är bara i starten av återupplivning, vill du vara med?

Här kan du sova över en natt eller bo permanent, säsong eller helg, oavsett i vilken fas av livet du är. För dig som vill äga ett boende men kanske inte bo permanent finns det redan etablerade samarbeten för uthyrning.

Här finns möjlighet att arbeta, mötas och etablera ditt företag här – tillfälligt för ett avbrott från vardagen eller på lång sikt och bli en del av utvecklingen. Här finns utrymme att hålla kurser och läger utbildning med mera. Vi har dessutom flera projekthus kvar att utveckla – kanske passar något dig?

Solbacka är en underbar plats, mitt i Sörmland mellan två sjöar. Här finns god mat och dryck, övernattningsmöjligheter och massor att göra – både på och runt Solbacka. Ta med dig vänner och familj och kom!

Läget

Flera förbindelser
Längtar du till ett mindre samhälle utan stress? Längtar du också efter att få vardagslivet att fungera, att enkelt och snabbt kunna besöka staden och efter att resa ut i världen? På Solbacka kan du få båda delarna! Härifrån når du det mesta du behöver och vill ha på bara en timme.

Solbackas läge mitt i Sörmland öppnar nya möjligheter för dig som vill bo i ett mindre samhälle men ha nära till staden och faktiskt nästan hela världen. Solbacka ligger strax utanför Stjärnhov i Gnesta kommun – ta Mälartåget eller pendeltåget till Gnesta och därefter buss till Stjärnhov – och med rimligt pendelavstånd till bland annat Eskilstuna, Strängnäs, Södertälje, Nyköping, Katrineholm och Stockholm. Med regionaltåg från Gnesta är du i Stockholm på 36 minuter. Och du tar dig lätt till Skavsta, som har flygförbindelser med flera länder.

Natur, kultur och rekreation
Den vackra naturen runt Solbacka inbjuder till många olika aktiviteter och upplevelser: springa, cykla, vandra eller plocka svamp. På Solbackas område finns grillplatser, utsiktsplatser, två sjöar, park- och naturområden samt motionsspår och andra idrottsaktiviteter. I närheten finns också fyra naturreservat och en egen anslutning till Sörmlandsledens etapp 19. I närliggande Stjärnhov finns flera kulturupplevelser, såväl konst som musik.

Dåtid och framtid

Historien är en startpunkt för oss – också här på Solbacka. Med platsen som utgångspunkt har vi fått ta del av en spännande berättelse med allt man önska av entreprenörer, framtidsidéer, storhet och fall. På ett djupare plan rymmer historien om Solbacka en berättelse om visioner och tankar kring naturen och vad den gör med människan. Men vi tar det från början.

Nu formas Solbackas framtid i många etapper som sedan smälts ihop längs platsens långa tidslinje. Allt för att Solbacka ska stå kvar i många hundra år till. Vi finns här för att tillsammans skapa framtidstro och inför en ny etapp drömmer vi och arbetar sedan dynamiskt och utvärderingen av varje etapp ligger till grund för vad som kommer härnäst. Vad tycker du ska hända i nästa etapp?

 • UR HISTORIENS DIMMOR

 • 1383 Jättna, där Solbacka ligger, omnämns första gången i skrift.

 
 • ÖPPNAS MOT VÄRLDEN

 • 1857 Västra stambanan, järnvägen mellan stockholm och Göteborg, börjar byggas. Den nya infrastrukturen skapar stationssamhällen som Stjärnhov och Gnesta och lockar köpstarka borgare att leta gårdar i nya delar av Sörmland.

 
 • ENTREPRENÖRENS DRÖM

 • 1896 Tidningsentreprenören Anders Jeurling köper det vackert belägna Jättna Säteri med drömmen om att dra sig tillbaka från sitt hektiska liv i storstaden- på helgerna.

 
 • GRUNDANDET

 • 1901 Inspirerad av en lärarvän grundar Jeurling en egen skola på Jättnas ägor AB Lantläroverk för gossar, platsen på de soliga ängarna mellan Kyrksjön och Misteln blir inspirationen till namnet: Solbacka. starten var blygsam: första årskullen bestod av 10elever.

 
 • STORHETSTIDEN

 • 1926 Tillträder läraren Folke Goding som Rektor på Solbacka. Det blir startskottet för en intensiv tillväxtperiod och han köper sedermera upp allt ägande av skolan. 1953 överförs allt ägande till en stiftelse.

 
 • ZENIT

 • 1963 Skolan når sitt högsta elevantal med 396elever.

 
 • FRÅN SKOLA TILL...

 • 1973 Solbacka Läroverk läggs ned. Stiftelsen med anläggningen och tillgångar skänks till Landstinget i Sörmland att bedriva kursverksamhet

 
 • OSÄKERHET

 • 2008 Sörmlands Landsting säljer Solbacka. Olika planer och ägare för området behandlas och här bedrivs bland annat flyktingmottagning

 
 • SOLBACKA BLIR ETT SISYFOSPROJEKT

 • 2021 Sisyfosgruppen köper anläggningen. Efter långvarig eftersatt underhåll och förfall börjar en ny berättelse…

 
 • SOLBACKA HAR TESTÖPPET

 • 2022 Etapp 1 500 idéer och vi bygger det nya hjärtat. Golfklubben flyttar tillbaka och Sisyfos tar hjälp av 40-talet sommarjobbare 16-22år och har öppet i 10 veckor.

 
 • MILSTOLPE FÖR LÅNGSIKTIGHET

 • 2023 Etapp 2 Första bostäderna i Västerbo blir klara och Axellent tar över restaurang och hotell, inredningsbutik öppnar. Vi fortsätter att renovera fasader och utomhusmiljön.

 
 • VAD HÄNDER HÄRNÄST?

 • 2024 Etapp 3 Vad vill du ska hända härnäst? Vad vill du göra?

 

Hur vi gör det

Delaktighet

Genom att se en plats ur flera olika perspektiv kan vi få nya infallsvinklar och nya tankar. Vi tror att allt och alla som finns runt ett projekt hjälper till att forma det och att det blir bättre om fler är delaktiga i det. Om de som ska bo och arbeta på en plats får tala om hur de skulle vilja ha det i framtiden, vad som redan är bra och vad som behöver förändras.

Därför inleder vi alltid våra nya projekt med att bjuda in till dialogmöten. Dit är alla välkomna för att komma med idéer eller ställa frågor. Vi lyssnar, svarar och utvecklar tillsammans. Under första etappen hade Solbacka fyra möten med totalt flera tusen besökare. Det genererade i ungefär 500 idéer. Vi är så glada för det stora engagemanget och
delaktigheten och gör nu vårt bästa för att förvalta och utveckla idéerna.

 

 

Vår syn

Hållbarhet

Sisyfos har en tradition av att göra det annorlunda och våga gå före. Vi vill genom innovation och samarbete upprätta och utveckla en möjlig modell för ett hållbart och attraktivt liv på landet.

Resurseffektivitet, innovation och cirkularitet är våra nyckelord för hållbarhet och något vi hela tiden integrerar i vårt arbete. Vid byggnation återanvänder vi strukturer och byggnader i största möjliga utsträckning. Trä är ett mycket bra byggmaterial och vår favorit.

Vi bygger på vår erfarenhet från tidigare projekt, såsom Wenngarn utanför Sigtuna och Walloxen i Knivsta. Där har vi bland annat byggt ett innovationshus kallat Hus utan sladd och en skola i trä med termitventilation. I båda projekten har solenergi implementerats och vi har försökt skapa social sammanhållning och samhällsanda.

Sisyfosgruppen

Vi som står bakom Solbacka

Vi har varit verksamma inom fastighetsförädling och  samhällsutveckling i många år, helt enkelt eftersom vi gillar att ta tillvara och utveckla det som finns.  Men framför allt tycker vi om att ha kul på jobbet, att klura på nya idéer och se vad det blir av dem. Helst gör vi det tillsammans med andra, med människor som på olika sätt blir engagerade i projekten. Det behöver inte vara så märkvärdigt. Ibland har någon en stor idé, ibland en mindre. Hela tanken är att se
vad vi tillsammans kan göra för att utveckla samhället till det bättre. Ibland är det svårt och tar tid, men vi gillar att försöka lösa något som är till synes omöjligt och känner glädje när vi når dit. Vi gillar också en bra historia, när en plats eller en byggnad bär på en berättelse om gamla tider lika mycket som på en framtidstro.

Solbacka är en sådan plats. När vi tog över började vår historia med att vi skulle utveckla en tidigare välkänd – i vissa kretsar kanske ökänd – internatskola. Arbetet kommer att pågå en bra tid framöver, där vi hela tiden tillför nya funktioner och möjligheter till Solbacka. Vår önskan är att få vara med och berika en plats där människor vill bo och arbeta, men också en plats dit de söker sig för att koppla av och få ny energi – nära storstaden men i en helt annan
miljö.

Vi har gjort liknande projekt förr, och redan då lärde vi oss att de som vet bäst hur en plats ska vara för att man ska trivas där är de som redan har en koppling till den. Så vi frågade och lyssnade. Människor kom med idéer. Och nu pågår arbetet, dag för dag. Tillsammans fortsätter vi framåt och försöker att göra arbetet så bra som möjligt. Vi har många gånger tänkt att det blir så mycket bättre genom delaktighet, när vi kan mötas och ta vara på varandras
insikter. Det är så vi och platsen utvecklas.

 

Kontakta oss

Vad vill du se på Solbacka?

Vill du bo, arbeta eller besöka? Hör av dig till oss med dina idéer.

Anmäl intresse för Solbacka

Fyll i formuläret så berättar vi mer.

Obligatoriskt